Rettigheter ved konkurs

Det er mange som lurer på hva som skjer hvis man har kjøpt en vare og forretningen går konkurs før varen er levert. Dette er en vanlig problemstilling som kan koste deg som forbruker dyrt.

Å forhåndsbetale varer kan være en risiko selv om det i de aller fleste tilfeller går bra. Når man forhåndsbetaler en vare betyr det at man først betaler før man får varen senere. Eksempler på dette kan være konsertbilletter, flybilletter, baderomsinnredninger etc.

Problemet som kan oppstå er altså at konsertarrangøren plutselig går konkurs før konserten du har betalt for har blitt avholdt. Dette er ikke noe nytt fenomen, men i tilfeller som dette kan betalingsmetoden din avgjøre om du får pengene tilbake eller ikke.

Har du benyttet deg av kredittkortet har det et konkursvern som sikrer deg mot hendelser som dette og mye annet i tillegg. Har du betalt med ditt vanlige bankkort eller belastet lønnskontoen din i nettbanken kan du regne pengene for tapt. Ekstra surt blir jo dette hvis man taper store beløp, og når det gjelder konkurser er det slik at det er de største kreditorene som skal ha sitt først. Det betyr at det er lite igjen i boet til mannen i gata.

Med betaling med kredittkort kan du først rette et krav om firmaet som har gått konkurs, og hvis dette ikke går inn henvender du deg bare til banken din og krever pengene tilbakebetalt.

Har du ting som du har kjøpt på avbetaling skal disse ikke betales med for eksempel forbrukslån – betal med kredittkortet og innfri kredittkortet med forbrukslånet i etterkant.

Det er mange som gjør det på dette måten, men det er jo naturligvis vanskelig hvis man ikke vet om det. Det er derfor vi skriver innlegg som dette som forhåpentligvis vil vekke en viss økonomisk bevissthet hos dem som leser det.