I disse konfirmasjonstider

I disse dager foregår det konfirmasjoner over hele landet og det betyr samtidig at det svis av vanvittig mye penger på gaver til våre unge og håpefulle. Forbrukerøkonom Elin Reitan maner foreldre til fornuft og ber dem om å bruke mindre penger enn hva de gjør nå!

Reitan sier at gaver på 10.000 kroner rett og slett er for mye i konfirmasjonsgave og ber nå foreldrene som å roe ned med gavepresset. Blodferske tall fra Nordea viser at foreldrene i Norge i snitt gir gaver til en verdi av 11.100 kroner og dette er en økning på 10,5% fra 2013. Hun understreker på det sterkeste at dette hysteriet er i ferd med å gå over alle støvleskaft og kommer med følgende kraftsalve:

– Det er helt vilt. Vi må ta et steg tilbake og tenke på hva vi lærer barna våre. Hva har skjedd med måteholdet? Det er en viktig del av det vi skal lære de unge om pengebruk. Å gi så store summer er belastende både for foreldre og barn.

Tallene viser også at heller ikke besteforeldrene slipper unna og at disse gir konfirmantene hele 5800 kroner i gjennomsnitt, og totalt sett blir dette derfor meget store summer for en ung tenåring, og Reitan mener at dette kan være altfor mye. Hun fremhever faren med at forbrukslån og kredittkortgjeld kan ligge bak de overdådige konfirmasjonsgavene. Les om usikrede lån her.

Noe annet som også trekkes frem går på dette med forbruksvaner, og ved å kjøpe ungene så dyre gaver risikerer man å gi ungene vaner og forventninger som de drar med seg inn i voksenlivet og som det vil bli vanskelig for dem å takle.

Til slutt sier Reitan dette:

Arvegods er både trendy og miljøvennlig. Det samme er opplevelser eller tid sammen. Vi må ikke undervurdere de unge heller, de forstår verdien av andre ting enn pengesummer. Jeg tror det er viktig å sette seg ned i familien før konfirmasjonen og bli enig om et nøkternt gavenivå.