Gjør økonomien din mer bærekraftig!

Ordet bærekraftig er vel ikke et begrep som får det til å suse av begeistring hos den jevne leser, men i dette tilfellet kan det være smart å spisse blikket sitt og få med seg hva vi skriver. Det handler om å gjøre økonomien romsligere og det på en måte som gjør at du samtidig sparer penger på unødvendige utgifter.

Bærekraftig økonomi

Du har sikkert hørt om dette tidligere, men gode ting kan rett og slett ikke gjentas for ofte, så vi kjører ufortrødent på videre! Det dreier seg om de hersens kredittkortene vi så ofte havner i problemer med, og årsaken til at vi kommer i knipa er rett og slett at vi ikke tenker oss godt nok om når vi bruker det. Slik bruk kan gjøre uopprettelig skade på økonomien, men det finnes heldigvis hjelp å få flere steder.

Flere kredittkort med dyr gjeld?

Vi har sagt det før og vi sier det igjen: kredittkortet er et utrolig kjekt hjelpemiddel som du kan dra fordel av all den tid bruken er fornuftig og gjennomtenkt. Kredittkortet kan dog også være en sann pine hvis du bruker det i hytt og pine uten å tanke på at man en vakker dag skal betale tilbake. Det er her de aller fleste går på en smell, og da gjelder det å ha en plan klar. Det er denne planen vi skal fokusere på i denne artikkelen, og vi skal eksemplifisere for deg hvordan denne planen i praksis fungerer og kan gjennomføres.

Som du vet så har et kredittkort en rente som er høyere enn det meste annet som finnes av låneprodukter, og dette er en realitet man må la synke innover seg. Vi snakker her fort om renter på godt over 20%, og vi skal gi deg et eksempel på hvor kostbart det faktisk kan være.

Hvis du har et kredittkort som har en rente på 19,56% og du bruker 15.000 kroner på et eller annet kjøp, så har du helt klare ting å forholde deg til:
* hvis du betaler tilbake hele beløpet ved første gangs fakturering så koster det deg ingenting i renter – og det er slik man skal bruke et kredittkort.

* hvis du betaler ned over tre måneder så betaler du rundt 450 kroner i renter.

* hvis du betaler ned over 12 måneder så betaler du renter på ca. 1.500 kroner.

Stor kredittkortgjeld

* hvis du betaler ned over 35 måneder vil rentebeløpet ha steget til hele 4.500 kroner – noe som betyr at du totalt sett betaler tilbake 19.500 kroner!

Det høres kanskje ikke mye ut, men i sistnevnte eksempel suges rundt 550 kroner ut av din konto hver eneste måned i 36 måneder, og da sier det seg selv at dette er en ekstrautgift du ikke ønsker. Legg også merke til at dette er et beløp på ‘bare’ 15.000 kroner, noe som i ærlighetens navn ikke er et så høyt beløp å ha utestående. De som har skikkelige problemer har kanskje 100.000 kroner utestående på kortet, og da skjønner du fort at det kan bli meget dyrt!

Tenk deg da at du har 3 slike kredittkort med stor gjeld på – hva gjør du da? Da er gode råd dyre, for å si det slik, og da er det om å gjøre at du har en plan som du kan iverksette. Å betale denne gjelden ned over 36 måneder kan du etter all sannsynlighet bare glemme, og da er det viktig at du har et trekk å ty til.

Det er her refinansieringen kommer inn

Ok – la oss si at du sitter med en meget dyr kredittkortgjeld som beløper seg til 300.000 kroner fordelt på tre forskjellige kort. Du vil da få svært høye månedlige beløp og rentene trenger vi vel knapt å snakke om engang! Du har da én ting å gjøre, og det er å refinansiere kredittkortgjelden din, og det i en faderlig fart.

Dette gjør du ved å kontakte banken din og kjærebe dem om hjelp. Har du en bolig med lån på er det alltid en mulighet å få bakt denne gjelden inn i huset, og heller ta den smellen dette gir. Du mister da sannsynligvis muligheten til å refinansiere boliglånet for å gjennomføre en oppussing, hvis du tenker på det, men vil i hvert fall redusere de månedlige kostnadene dine kolossalt.

For å få en slik gjeld inn i boliglånet må du først skaffe deg en verdivurdering av eiendommen, og dette gjør du ved å ringe en takstmann. Hvis verdien på boligen er minst 300.000 kroner høyere enn hva du har i lån, vil du da få muligheten til å frigjøre 300.000 kroner – enkelt forklart. Disse pengene kan du bruke til å betale ned kredittkortgjelden din, og dermed har du fått et stort problem ut av verden.

Det er ikke bare banken din som kan hjelpe deg med en refinansiering, og det vi skal si nå kan kanskje virke kontroversielt – men vil uansett spare deg for store beløp. Til og med finanseksperter har sagt at det er bedre å erstatte kredittkortgjelden med et forbrukslån i stedet for å fortsette å betale på den svindyre gjelden. Fremgangsmåten der er litt annerledes ettersom du ikke behøver å stille noen form for sikkerhet for pengene du låner, og det som anbefales er å bruke en lånemegler for å hjelpe.

På slike sider, slik som den vi lenket til ovenfor, kan du på en rask måte legge inn alle opplysningene dine, altså inntekt, gjeld etc, og dermed søke om refinansiering. Megleren vil da sende ut din søknad til forbrukslånbankene for å sjekke om det er noen som er villige til å refinansiere gjelden din. Du vil da eventuelt få et tilbud om refinansiering, og banken vil da innfri kredittkortgjelden din og erstatte den med et forbrukslån som du må betale ned på.

Fordelen med dette er åpenbar ettersom du da får et lån som har mye lavere rente enn kredittkortene dine har, samt at du får en tydelig tidsplan for nedbetalingen. Når lånet er innfridd er du kvitt all dyr gjeld!

Gjør det før det er for sent!

Som du ser er dette to forskjellige løsninger som begge vil være betydelig mer gunstig for økonomien din enn om du sitter med den høye kredittkortgjelden. Det som imidlertid er viktig er at du gjør dette grepet før det er for sent, og med det mener vi altså at du må refinansiere før du havner i en situasjon hvor du ikke klarer å håndtere kredittkortgjelden. Klarer du ikke å betale for deg vil du motta inkassovarsler og betalingsanmerkninger før du vet ordet av det, og i en slik situasjon vil det være betydelig vanskeligere å få til en refinansiering – både hos banken din og gjennom et forbrukslån.

Så: i stedet for å betale ‘vettet’ av deg på denne kredittkortgjelden og måtte leve fra hånd til munn i flere år, så kan du altså ved å refinansiere gjelden skaffe deg en mer bærekraftig økonomi – med enkle grep!