Brace for impact

Ordene i overskriften kan kanskje virke noe dramatiske og er som kjent hentet fra ordene som flykapteinene sier når et fly skal nødlande. Vel, det er en metafor vi snakker om her og det er den norske økonomien vi snakker om nå. Den norske økonomien har mistet høyde og vi er i ferd med å foreta en nødlanding – så spørs det om denne landingen blir vellykket eller om vi totalhavarerer.

Vi har en stigende arbeidsledighet i landet, vi opplever rekordlave oljepriser og det ligger an til et svært beskjedent lønnsoppgjør. Alt i alt betyr det at vi på langt nær har det så fett i dag som vi hadde det for 3-4 år siden, og da er det på tide å forberede seg på enda verre tider. Ingen vet når eller om det hele snur, og det er derfor ekstremt viktig at man har en personlig økonomi som dekker alle eventualiteter. Kort fortalt betyr dette at man bør legge til side penger slik at man kan håndtere en periode med arbeidsledighet. Dette kan være vanskelig å få til all den tid mange familier har høye lån som de betaler på, men er man nødt så er man nødt.

Det finnes en måte å frigjøre penger på, og en av disse er å refinansiere gjelden man har. Noen har kanskje billån, vognlån, kredittgjeld eller annen gjeld som de betaler på – i tillegg til boliglån.

Man kan frigjøre kapital ved å refinansiere gjelden og sette det som man får til gode på en konto til tider som er tøffe. Dette er helt essensielt og for å være på sikret på skikkelig vis vil det være smart å sette til side tre månedslønner. Man burde altså ikke bruke refinansieringen til å forbruke ytterligere, og dette er det viktig at man har forståelse for. Her er det snakk om å sikre sin fremtid slik at man ikke går på en smell hvis man plutselig skulle stå på bar bakke hvis det kommer til det punktet at man mister jobben.

Har man en buffer har man samtidig handlingsrom til å finne seg en ny jobb uten at man går personlig konkurs.